2014. május 10., szombat

Név, arc, helyesírás!

Tanuljunk meg vitázni!
Ez a weboldal segít és linkelheted a megfelelő oldalt válaszként:
 http://a.te.ervelesi.hibad.hu/ 


Ha rosszul írsz helyesen, mint én :) 
Önmagában a rossz helyesírásból még nem vonnék le következtetéseket! Egy vizsgálat szerint a helyesírás és az IQ közötti korrelációs együttható 0.42 
Glogauer W (1977) Rechtschreibleistung und Intelligenz: eine empirische Untersuchung. Psychol Schule Erzieh 24:287292
Vannak, akik azt állítják, hogy pszichológiában ez erős összefüggés, de szerintem azért ez vita tárgya lehet.. .
Ugyanakkor megfigyelhetjük, hogy gyakran erősebb szellemi képességű emberek ugyanolyan helyesírási hibákat követnek el, mint a gyengék! Náluk ezen részképességzavar velejárója lehet magas IQ-juknak. Pl.: Michael Faraday, Einstein, Edison, Patton tábornok, Picasso, Churchill, stb.
A diszlexia diagnózisánál éppen azt szokták megnézni, hogy a helyesírás mennyivel rosszabb az "IQ alapján várható" helyesírásnál. Néhány munkaadó kifejezetten szívesen alkalmaz kreatív munkakörbe diszlexiást, nem véletlenül!
Ugyanakkor mivel a helyesírás felhozása nem releváns a cikkre, ezért kérdezhetném miért hoztad fel! Azonban tudom, van egy olyan taktika, vitakultúra, ami azt írja elő, ha nincsenek érvek, akkor a vitapartner személyét kell támadni, és azon keresztül hitelteleníteni véleményét. Ezt az Izraeliek fejlesztették tökélyre, a neve Hasbara! Mára azonban ennek a használata inkább szánalmas, mert egyre több ember előtt lesz világossá a módszer valódi funkciója!

Nincs kiírva a neved, nincs kitéve a fotód a facebook-on:
 Az elmúlt években pedig, nem egy embert rúgtak ki az állásából politikai véleménye miatt! A felmérések szerint pedig a HR-esek 75% felett keresnek rá a jelentkezőkre az interneten, amelyről tudjuk, nagyon nehezen felejt.
 Tehát valaki megengedheti magának, de valakinek meg ésszerűbb, ha nem írja ki a nevét. Ráadásul az arca és neve egyáltalán nem releváns a véleményére, érveire, adataira, ezért írhatnám, hogy nem értem, hogy ezek után miért van valakinek szüksége rá! Azonban tudom, van egy olyan taktika, vitakultúra, ami azt írja elő, ha nincsenek érvek, akkor a vitapartner személyét kell támadni, és azon keresztül hitelteleníteni véleményét. Ezt az izraeliek fejlesztették tökélyre, a neve Hasbara! Ugyanakkor mára ennek a használata inkább szánalmas, mert egyre több ember előtt lesz világossá a módszer valódi funkciója!

Hivatkozások:
http://www.civishir.hu/hajdu-bihari-hirek/kirugtak-a-helyi-ciganysagot-elemzo-konyari-tanart/0207214030
http://kuruc.info/r/7/106964/
http://www.origo.hu/itthon/20140412-kirugtak-a-rendort-aki-facebookon-szidta-a-tek-et.html
http://www.ma.hu/webbulvar.hu/185755/Kirugtak_a_munkahelyerol_miutan_dicsekedett_a_Facebookon
http://sg.hu/cikkek/67044/kirugtak-mert-betegen-a-facebookot-hasznalta
http://www.miskolckilian.gportal.hu/gindex.php?pg=33592656

http://hvg.hu/karrier/20130618_Ezt_figyelik_a_HResek_az_allaskereso_Fac
http://hu.socialdaily.com/articles/2013/11/11/facebook-miatt-elutasitva-mit-nez-rolad-a-hr-es-online
http://karrier-tanacsok.monster.hu/allaskeresesi-strategia/hogyan-fogjunk-hozza-/karrier-facebook-hibak/article.aspx
https://www.youtube.com/watch?v=iMKw76Z0jIQ

Azoknak, akik nem akarnak vitatkozni:


Egy konfliktusban csak kétféle lehetőség van. Az egyik a háború, a másik a kommunikációval a kiegyezés, megegyezés, de leginkább az igazság megkeresésével a feloldása. Aki nem akar vitatkozni azt nem érdekli az igazság, az háborúzni akar. A jobboldali, baloldali, stb. mind hazugság, a természetben csak kétféle alap életszemlélet, életstratégia, eszmerendszer van. Az etikus ami szerint lehetne egymással, és egymás mellett békésen élni. A másik, a nem etikus, vagy etikátlan életszemlélet, életstratégia, eszmerendszer, amely abban hisz, úgy él, hogy az erősebb, furfangosabb legyőzi a gyengébbet, butábbat, a győztes tovább virágzik, a vesztes elpusztul, azonban ő is a békés egymás mellett élést fogja neked hirdetni, magáról pedig azt hazudja, hogy ő a demokrata, toleráns, haladó gondolkodású...